Samostalnom sindikatu trgovine Srbije pridružili su se i zaposleni u kompaniji Lidl Srbija KD gde je osnovana sindikalna organizacija.

Članovi Odbora su:
1. Stevica Stanisavljevic
2. Dalibor Stojanovic
3. Ognjen Rosuljaš
4. Marko Jović
5. Stefan Milovanović

Na nedavno održanom sastanku, na kome su prisustvovali predstavnici poslodavca i članovi Odbora sindikalne organizacije predstavljene su ideje i principi na kojima bi se zasnivala buduća saradnja a sve u dobroj veri.

Nacionalni sastanak na temu - Uključenost zaposlenih u proces donošenja odluka - održan je 22. decembra.
Učesnicima je najpre predstavljen istorijat učešća zaposlenih u procesu donošenja odluka u Evropi kao i razvoj procesa i pouke koje su proistekle iz toga.
Istaknuti su mnogobrojni benefiti koje kompanije imaju od samog procesa, kao što su identifikacija konkretnih problema u poslovanju, priliv novih ideja za poboljšanje procesa, podsticanje inovacija, jačanje lojalnosti i dr. Bilo je reči o kritičnim tačkama koje sprečavaju učešće zaposlenim u odlučivanju kao što je nedostatak transparentne komunikacije i protoka informacija od strane menadžmenta ka zaposlenima, neadekvatna organizaciona kultura koja ne podržava učešće radnika, nedostatak poverenja između zaposlenih i menadžmenta.
Prisutni su informisani o tematskom priručniku koji je napisala dr Armela Dino a predstavljeni su i rezultati istraživanja sprovedeni u trgovinskim kompanijama.
Zaključak je, uticaj na proces odlučivanja zaposleni u Srbiji najčešće imaju preko svojih sindikalnih predstavnika.

Biltene koji se odnose na projekat možete videti na linku: Bilten Open for Business

Izjava predsednika Radoslava Topalovića za list Politika na temu ukidanje rada nedeljom u trgovini

Tri godine posle Crne Gore, još jedna zemlja u našem okruženju zabranila je rad nedeljom. U Hrvatskoj je pre nekoliko dana stupio na snagu novi zakon o trgovini prema kojem će prodavnice nedeljom biti zatvorene. Zabrana ipak nije potpuna, jer trgovci mogu odabrati 16 nedelja u godini tokom kojih bi eventualno mogli da rade. Radno vreme od ponedeljka do subote samostalno će određivati trgovac, ukupno do 90 sati sedmično.

U Srbiji se nedelja po pravilu tretira kao neradni, odnosno dan za odmor. U Savezu samostalnih sindikata trgovine Srbije podsećaju da u zakonu ipak treba da piše da je nedelja dan odmora, a ne da je "po pravilu dan odmora", kako je prema važećem zakonu. Naglašavaju i da zahtev da se zabrani rad prodavnica nedeljom u Srbiji ne znači zalaganje za manje rada, jer prema zakonu radna nedelja traje pet dana, sedmično se radi po 40 časova, a rad nedeljom nije regulisan.

Read more: Izjava Radoslava Toplalovića o ukidanju rada nedeljom
Scroll to top