U Srbiji se još od 1875. godine rađao radnički pokret, a prvo Udruženje trgovačkih pomoćnika osnovano je 26.avgusta 1901. godine. Kroz istoriju sindikalnog pokreta menja naziv u Sindikat radnika trgovine Srbije, kroz razvoj i reforme danas radi pod nazivom Samostalni Sindikat Trgovine Srbije.

 

Reforma sindikata započeta je u decembru 1989. godine u Savezu sindikata Srbije, jedinoj sindikalnoj centrali u republici u to vreme. Izabrana su nova rukovodstva koji su sačinjavali uglavnom ljudi od struke i sa višim i visokim školskim obrazovanjem, što je imponovalo budućoj ulozi sindikata, pre svega u smislu zalaganja za veću samostalnost sindikata i republičkih odbora. Novi princip sindikalnog organizovanja i delovanja, preko grane i delatnosti, a radi delotvornijeg izražavanja i specifičnih ekonomsko-socijalnih interesa zaposlenih. Reforma sindikata još uvek traje u pravcu organizovanja po ugledu na evropske sindikate.

 

Danas je Samostalni Sindikat Trgovine Srbije interesna, nestranačka, demokratska i samostalna organizacija u koju se radnici učlanjuju radi zaštite svojih zajedničkih i pojedinačnih ekonomskih i profesionalnih interesa, ostvarivanja prava iz rada i po osnovu rada i očuvanju opštih individualnih i kolektivnih prava i sloboda.

 

Samostalni Sindikat Trgovine Srbije u svom članstvu ima preko 20.000 članova i jedini je reprezentativni sindikat iz delatnosti trgovine u Srbiji.

 

Članica smo Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Svetske organizacije radnika i Svetske konfederacije rada.

Scroll to top