4.jul 2017.

Kompanija DIS je, postupcima prema povereniku Samostalnog sindikata trgovine Srbije u toj kompaniji, Ivici Kostiću, koji je dobio otkaz zbog previše vremena provedenog u toaletu, prekršila odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, saopštio je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

„Kompanija PTP DIS DOO iz Krnjeva, svojim postupcima prema Ivici Kostiću, izvršila akt diskriminacije prema Ivici Kostiću, na osnovu njegovog ličnog svojstva – članstvo u sindikalnoj organizaciji, čime je prekršila odredbe Zakona o zabrani diskriminacije“, navodi se u dopisu poverenika.

Kompanija DIS, tvrdi poverenik, nije ponudila dokaze kojima bi osporila navode da je Ivica Kostić bio izložen brojnim uvredljivim i ponižavajućim postupcima od strane rukovodstva prodajnog objekta kompanije, „među kojima su pretnje, ucene, pretresanja, zabrana prilaska i komuniciranja zaposlenima sa podnosiocem pritužbe“.  

Zbog toga je kompaniji preporučeno da preduzme sve potrebne mere u cilju otklanjanja posledica diskriminatornog postupanja prema Kostiću.

Reč je o prvoj u nizu pobeda ovog radnika i jedan od dokaza da je pravda u Srbiji moguća i dostižna.

 

Ali, Kostića čeka još dugi put do konačne pravde. U tome će mu, kao i do sada, pomoći Samostalni sindikat trgovine Srbije i Savez samostalnih sindikata Srbije, koji nastavljaju borbu za odbranu prava svih ugroženih radnika u Srbiji.

 

Scroll to top