Sindikat trgovaca traži da se i u Srbiji primeni praksa razvijenih zemalja Evrope

Samostalni sindikat trgovine Srbije uputiće vladi i parlamentu inicijativu da svim zaposlenima u trgovini nedelja bude neradni dan, izjavio je danas predsednik tog sindikata Radoslav Topalović.

Sindikat će tražiti da u Zakonu o radu decidno piše da je nedelja neradni dan, a taj zahtev će uputiti posle izbora u Srbiji, kada bude konstituisana nova vlada i skupština.

"Oko 200.000 zaposlenih u trgovini, od kojih je 80 odsto žena, ne traži da manje radi, već samo da ne radi nedeljom, jer se mora voditi računa o njihovom zdravlju i porodičnom životu", objasnio je Topalović. Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je da praksu razvijenih zemalja Evrope treba primeniti i kod nas.

"Poslodavcima poručujemo da mogu da stvaraju profit, ali od ponedeljka do subote, a da nedelju ostave radniku da bude slobodan, sa svojom porodicom", ukazao je Vuković. Prema njegovim rečima, sindikat mora da menja svest zaposlenih u trgovini, da se oslobode straha i prijave sve nezakonitosti poslodavca. 

(Tanjug) 

 

 

http://www.newsweek.rs/biznis/71379-trgovci-traze-da-nedelja-bude-neradni-dan.html

Scroll to top