Samostalni sindikat trgovine Srbije zatražio je od Vlade Srbije da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce jer taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida.

“U trgovini je zaposleno više od 80 odsto žena koje rade za 200 evra mesečno i ne mogu da nedelju provode sa svojom decom i porodicom”, rekao je na konferenciji za novinare predsednik sindikata trgovine Radoslav Topalović.

On je istakao da su neosnovane procene poslodavaca da će biti manji promet u radnjama ako nedelja i državni praznici budu neradni dani, jer smatra da će se kupci u istom obimu snabdevati radnim danima.

“Početak i kraj radnog vremena nije stvar kolektivnog pregovaranja nego je Zakonom o radu regulisano da radna nedelja traje 40 časova”, rekao je Topalović i dodao da sindikat traži da se izmeni taj zakon kako bi nedelja bila neradan dan, a da izuzete budu samo institucije koje su od javnog značaja i moraju da rade nedeljom.

“Neće se smanjiti broj zaposlenih uvodjenjem neradne nedelje, ako se svi budu pridržavali Zakona o radu”, rekao je potpredsednik Samostalnog sindikata Duško Vuković.

Predstavnik sindikata trgovine “Ver.di” u Nemačkoj Roland Tremper je rekao da u Berlinu prodavnice mogu da rade samo 10 nedelja godišnje, a da su zarade regulisane kolektivnim ugovorom kojim je predvidjeno da poslodavac plaća radnike od 50 do 100 odsto više ako rade nedeljom ili praznikom.

On je istakao da se u Nemačkoj sindikat zalaže za uvodjenje slobodnog dana, jer “nije reč o novcu več o zdravlju zaposlenih”.

Predstavnik sindikata trgovine “Tez-kop-is” iz Turske Ismail Aidin je rekao da se u njegovoj zemlji rad praznicima i nedeljom plaća duplo više nego radnim danima onim radnicima čije firme nisu članovi sindikata, a radnici koji su sindikalno organizovani dobijaju i do 200 odsto veću naknadu za taj dan.

Mnistar trgovine Srbije Rasim Ljajić nedavno je povodom zahteva sindikata da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce rekao da se država neće svrstavati ni na jednu stranu.

 

 

http://bif.rs/2016/03/sindikati-traze-neradnu-nedelju-praznike/

Scroll to top